La qüestió meridional. De Gramsci als nostres dies.

La qüestió meridional. De Gramsci als nostres dies.

L’any 1926, Antonio Gramsci va escriure un fulletó que abordava la forma en què els desequilibris territorials havien afectat la formació de l’estat unitari italià, una formació del nou estat que s’havia produït sota el signe d’una conquesta militar del sud per part del nord, en què es van crear autèntiques colònies interiors on els sectors democràtics i populars havien estat hegemonitzats per les classes dominants del nord.

Més enllà de les conseqüències per al cas italià, l’aparell conceptual forjat per Gramsci permet pensar sobre fenòmens anàlegs que s’hagin produït en la formació daltres estats, tant en el cas de l’Estat espanyol com el daltres zones i territoris. L’agudització dels desequilibris creix dia a dia a linterior d’Espanya, al conjunt de la Unió Europea o a àmbits com Llatinoamèrica i Àfrica. Es tracta d’un producte inexorable de la llei del desenvolupament desigual entre les diverses formacions socials del sistema mundial capitalista, que naccentua la conflictivitat nacional, cultural, econòmica i social.

El curs que oferim permetrà als assistents assolir una aproximació no només a l’obra de Gramsci, sinó també a problemes actuals, sota el guiatge d’especialistes en l’obra d’aquest autor clàssic i coneixedors de la situació dels diversos territoris afectats per l’anomenada qüestió meridional.

Més informació aquí.