L’ecologisme anticapitalista, un espai per construir des del municipalisme.

L’ecologisme anticapitalista, un espai per construir des del municipalisme.

[et_pb_section fb_built=”1″ theme_builder_area=”post_content” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_padding=”11px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” type=”4_4″ theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ text_text_color=”#FFFFFF” background_color=”#e53020″]

 Autor: GT de territori de la CUP

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” custom_padding=”15px|||||”][et_pb_column _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” type=”4_4″ theme_builder_area=”post_content”][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” theme_builder_area=”post_content” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ custom_padding=”|||0px||”]
  1. Com actua l’ecologisme com a dic de contenció del capitalisme?

A causa de la crisi ecosocial actual, el nostre futur serà molt diferent del nostre present i no s’assemblarà al passat. És una crisi global sistèmica i multidimensional on destaca el xoc climàtic, l’escassesa energètica i la pèrdua massiva de biodiversitat. Tot plegat deriva del trencament dels llaços que ens connecten amb la Natura i entre nosaltres, la humanitat.

Els tocs d’alerta pel que fa a la insostenibilitat del creixement econòmic il·limitat, basat en combustibles fòssils, se succeeixen des de fa més de cinc dècades sense que els governs hagin pres decisions contundents per revertir la situació. Això ens ha portat a un segle XXI ple d’incògnites globals on gairebé tots els llindars de seguretat ecològics han entrat en estat d’emergència. Tres dimensions d’aquesta crisi global, la crisi energètica, l’ecològica i la climàtica ho canvien tot i posen en perill com mai l’avanç cap a un benestar segur per a la nostra espècie en camps com una justa distribució dels recursos, l’accés a l’habitatge, la salut, la igualtat de gènere o el mateix exercici de la democràcia. 

Des dels municipis cal combatre localment a aquesta crisi global que es pateix de forma desigual (classe, gènere, origen) tot anant a l’arrel dels problemes ecològics, socials i econòmics presents a la nostra societat, i recollint el testimoni de la lluita ecologista als Països Catalans. El nostre moviment ecologista s’ha caracteritzat per l’oposició ferma a nombrosos projectes d’alt impacte ecològic i social (nuclears, transvasaments, urbanitzacions, macroabocadors, parcs temàtics, línies de Molt Alta Tensió, macrocentrals de renovables, etc.). 

Des de la CUP entenem l’ecologisme com la defensa i preservació de les condicions ecològiques i climàtiques que han fet possible el sosteniment de la nostra espècie en el planeta durant els darrers tres-cents mil anys. Una lluita que és l’herència de l’experiència col·lectiva de totes les que organitzades han situat la defensa de la Natura com un dels pilars del sosteniment de la vida humana i com a garantia del seu benestar. 

Sovint la lluita ecologista ha estat eficaç però defensiva i sectorial. Des dels municipis cal passar a l’acció amb una proposta global. Cal, més que mai, introduir l’ecologisme en l’agenda anticapitalista. Des del municipalisme i amb l’ecologisme com a horitzó és possible construir alternatives que esdevinguin un autèntic dic de contenció al capitalisme i que permetin construir el món de demà en clau de justícia social i ecològica. Un municipalisme que esdevingui una eina de reflexió i acció sobre el necessari canvi de rumb que reconegui els límits biofísics de la Terra i la vulnerabilitat de cada vida humana. Només des de la consciència que cal cuidar la vida és possible reorientar la política de manera que la prioritat no sigui el creixement dels mercats sinó la supervivència en condicions dignes. 

 

  1. Què cal tenir en compte per construir l’ecologisme anticapitalista des dels municipis? 

La crisi global sistèmica, i en especial l’ecològica i la climàtica, condicionen com mai abans qualsevol projecte concret d’alliberament. Cal adonar-se que el futur no està escrit i que la nostra actuació sobre l’entorn més proper, els municipis, pot ser una palanca de canvi clau. Apostem per l’ecologisme social i de classe, és a dir, per un ecologisme que ha de suposar una transformació radical de la societat per mitigar i adaptar-nos al xoc climàtic i per aturar l’ecocidi capitalista. Per situar en el centre les necessitats més bàsiques, la salut, l’educació, l’habitatge, la cultura però també la plena ocupació, el dret i l’accés lliure i universal a l’aigua potable, a fonts d’energia renovable, als aliments i al sòl fèrtil així com a respirar aire net. 

El repte polític de la transició ecosocial és ingent. Cal, per tant, reflexionar i debatre en l’àmbit local els elements bàsics d’un canvi de model sobre la base de la justícia ambiental i social. El municipalisme rupturista és un element fonamental en la transformació social i ecològica dels nostres pobles i ciutats. Tot i això, les actuals estructures institucionals municipals (i supramunicipals) presenten límits jurídics que no sempre permeten implementar propostes transformadores en clau ecosocial. Per tant, en l’àmbit local caldrà també apostar per una estratègia d’autoorganització popular que superi les limitacions de la gestió municipal actual, i que reforci les xarxes de contrapoder polític bastint aliances amb els moviments ecologistes. 

La resolució política aprovada a la 1a Assemblea Nacional Ecologista de la CUP el 28 de novembre de 2020 concretava uns àmbits clau on cal incidir per començar: model territorial, sobirania alimentària i transició agroecològica, planificació democràtica i reorganització ecològica del sistema productiu, mobilitat, model energètic, cicle de l’aigua, medi natural, residu zero i aire net. És aquí on la CUP es juga esdevenir el referent anticapitalista de lluita ecologista sense perdre la seva identitat independentista. 

 

  1. Propostes d’acció política municipal

Al Programa Marc 2019-2023 es plantegen les línies estratègiques per a dibuixar un programa nacional de caràcter municipalista en clau ecologista: 

 Objectiu 13: Recuperem la gestió i el control públic popular dels serveis, equipaments i recursos col·lectius. 

Propostes en relació a El cicle de l’aigua L’energia i Els residus

 Objectiu 16. Per uns municipis adaptats a l’entorn, energèticament sobirans i en transició cap al residu zero. 

Propostes en relació a El medi ambient La mobilitat i el transport públic La sobirania i transició energètica El model territorial El turisme i La sobirania alimentària

 

Més enllà d’això, la radicalització de la crisi climàtica exigeix un canvi de rumb radical en l’àmbit polític i social. Cal incorporar urgentment la variable climàtica de forma transversal en totes les polítiques. Per això sembla imprescindible dotar-nos durant el 2022 d’un pla de transició ecosocial on concretem un conjunt de propostes estratègiques rupturistes en clau ecològica i social que serveixi d’orientació en la confecció dels programes i candidatures on participarem.

+ info a: https://ecologisme.cup.cat/

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”68fbf7fe-7a58-45b6-9724-31c39a91d3e0″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][et_pb_divider color=”rgba(230,34,64,0.14)” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_divider][et_pb_text _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” custom_margin=”-39px||11px|||” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”]

Altres artícles

[/et_pb_text][et_pb_divider color=”rgba(230,34,64,0.14)” _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content”][/et_pb_divider][et_pb_blog fullwidth=”off” posts_number=”3″ include_categories=”current,all,6,11,5,14,1″ excerpt_length=”50″ _builder_version=”4.17.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” theme_builder_area=”post_content” sticky_enabled=”0″][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]